Jom belajar cara nak repair handphone murah

By | July 23, 2019

Telefon bimbit mungkin merupakan kepunyaan peribadi yang paling dimanfaatkan. Kami menggunakan teman-teman kecil ini bila-bila masa, di mana sahaja, dan dalam apa jua keadaan. Itulah sebabnya alat ini perlu dibina cukup sukar untuk bertahan walaupun keadaan paling sukar. Tetapi tidak kira betapa kukuhnya perkara ini dibuat, telefon bimbit akan, pada waktunya, mencapai had dan pecahnya. Apabila ini berlaku, ia benar-benar hebat untuk mempunyai pengetahuan tentang bagaimana untuk menyelesaikan beberapa masalah yang paling biasa yang berlaku pada telefon. Jadi kalau nak belajar cara repair handphone murah,teruskan membaca

1. Periksa bateri. Bateri adalah salah satu bahagian pertama yang gagal pada telefon. Ia juga salah satu bahagian yang sangat mudah untuk diperbaiki. Apabila telefon anda dengan cepat kehabisan bateri atau merasakan kembung, tiba masanya untuk pergi ke kedai elektronik terdekat dan membeli pek bateri baru.

Apabila membeli bateri baru untuk telefon anda, ingat untuk memilih yang khusus untuk telefon anda sahaja. Setiap telefon mempunyai penarafan kuasa tertentu dan saiz bateri tersendiri.

Beli bateri hanya dari OEM (pengeluar peralatan asal) telefon anda. Jika anda tidak dapat menemukannya, sebaiknya buat sedikit penyelidikan terlebih dahulu untuk mengetahui bateri pengganti yang mempunyai kualiti tertinggi dari segi maklum balas.

2. Keluarkan penutup belakang telefon anda. Keluarkannya atau flipkan sarung asas telefon anda untuk mendedahkan teluk bateri.

Unit telefon tertentu mempunyai cara sendiri untuk mengeluarkan penutup belakang. Semak manual pemilik telefon anda jika anda tidak tahu bagaimana untuk membuang penutup belakang.

3. Keluarkan bateri lama dan letakkan yang baru. Menggunakan jari anda, perlahan angkat bateri dari teluk dan letakkan pek baru yang telah anda beli.

4. Caskan telefon anda. Sesetengah pek bateri baru sudah mempunyai kuasa yang dikenakan di dalamnya, tetapi anda masih perlu mengecas terlebih dahulu sebelum digunakan.

Apabila mengecas bateri baru, jangan mengganggu atau cabut telefon dari pengecas dan biarkan ia melengkapkan kitaran pengecasan sebelum penggunaan pertama.

Please read the originial post here: https://profhariz.com/repair-handphone-murah-dan-barang-original-sepantas-30-minit-di-kuala-lumpur/